KONZULTAČNÍ HODINY V ZS 2012/13

KONZULTAČNÍ HODINY V LS 2012/13: úterý od 10.30. Příležitostná domluva v rámci seminářu, nebo před a po seminářích, podle situace. V jiné dny dle individuální domluvy prostřednictvím mailu.

pondělí 24. září 2012

Poznámky k volitelnému semináři či přednášce Světová literatura I.

Ferdinand Stiebitz: Stručné dějiny řecké literatury, JČF – Jednota českých filologů, Praha 1940.
Ferdinand Stiebitz: Stručné dějiny římské literatury, JČF – Jednota českých filologů, Praha, 1946.
Macura, Vladimír. Slovník světových literárních děl. Praha: Odeon, 1988.
Dejiny svetovej literatúry. 1,2. Edited by Pavel Výraštek - Milan Pišút. 1. vyd. Bratislava: Osveta [Martin], 1963.

Z Ferdinanda Stiebitze jsem se kdysi učil i já, ale byla to, veřte, středoškolská učebnice pro gymnázia na konci první republiky. Je to srozumitelné, přehledné, pro vás naprosto dostačující, ale nedostupné. Proto říkám: POKUD DOJÍŽDÍTE Z BLÍZKÝCH I VZDÁLENĚJŠÍCH OKRESNÍCH MĚST, JSOU TAM MUZEA A MUZEJNÍ KNIHOVNY, TAM BY TO MOHLO BÝT K ZAPŮJČENÍ.


Následující tituly jsou nové, pro vás důležité, je tam uvedena literatura atd. Ke každému ze zadaných témat či autorů tam naleznete poznámky a odkazy. Nikomu nebráním, aby si tyto dějiny literatury přečetl, nicméně stačí excerpovat pouze tu pasáž, která se týká konkrétního zadání.

Luciano Canfora: Dějiny řecké literatury, Praha, KLP – Koniasch Latin Press, 2001.
Gian Biagio Conte: Dějiny římské literatury, Praha, KLP – Koniasch Latin Press, 2003.
Jiří Šubrt: Římská literatura, Praha, Oikoymenh, 2005.

Parametry seminární práce: minimální rozsah 6 stran, bez titulního listu, poznámkového aparátu, slovníčku cizích pojmů a seznamu literatury. Vzhledem k rozdílnosti témat je důležité: přehled tématu, žánrová charakteristika, pokud jde o jedno dílo, tak rozebrat právě ono dílo, autor vytvořil více děl, poskytnout přehled jeho tvorby a vybrat to nejdůležitější nebo vám nejbližší a rozeprat právě takové, např. Ovidius, Metamorphoses, Proměny, což by mě těšilo, ale také Ars amarotia – Umění milovat.

Všechna antická díla, řecká i římská, vyšla v českých překladech ve dvou edicích. Především v edici Antická knihovna Nakladatelství Svoboda, dále pak v edici Živá díla minulosti nakladatelství Odeon. Zbylá lze zjistit u jiných nakladatelů.

Vzhledem k obtížnosti tématu a neznalosti reálii doporučuji nahlédnout, pro osobní potřebu, do dvou zásadních příruček:

Encyklopedie antiky: Academia, Praha, 1974.
Slovník antické kultury: Nakladatelství Svoboda, Praha, 1974.

Výstup z kursu: písemně odevzdaná seminární práce bez nutnosti presentace. Účast na semináři dobrovolná, zadání dohodnuté.

Poznámky a připomínky po semináři nebo v konzultačních hodinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat